Eten

HOUDBAAR ETEN

Vers eten blijft in de tropen niet lang goed, is niet overal te krijgen en is halverwege de oceaan sowieso bedorven. Natuurlijk zijn er allerlei trucs om eten langer houdbaar te maken; fruit pak je individueel in (ook thuis werkt het goed om de knop van een tros bananen in alufolie in te pakken!), uien bewaar je niet bij aardappels en appels juist wel, tomaten koop je in verschillende fasen van rijpheid en eieren keer je regelmatig en smeer je eventueel in met vaseline als ze écht lang mee moeten.

Maar lang niet alles wat lekker is bederft. Getuige dit fantastische ‘recept’ voor salade uit de voorraadkast. Hieronder een boodschappenlijst met (lang) houdbare dingen.

GroentenKoolhydratenProteïneSmaakmakersBeleg hartigBeleg zoet
AardappelBloem/meel/roggemeelBonen, linzen, kikkererwten blikAnsjovisBaconjamAppelstroop
Bieten (voor brownies)Couscous/bulgurEi, eipoerder, gerookt ei (bij Jumbo)artisjokFurikakeChocopasta, hazelnootpasta
KnolselderijCrackersKaas, haloumi, zelfgemaakte ricotta, paneerCurrypastaKaas (heel, vacuum)Jam
KomkommerFries roggebroodMelkpoeder, houdbare melk, zelfgemaakte yoghurtedammer kaasjesLeverpasteiKaas (heel, vacuum)
Kool witte/rodeGortRillettes, confit de canard, vlees uit blikEdelgistvlokkenLeverpasteiKokosbrood
KoolrabiGriesmeel/polentaVis in blik (makreel, sardientjes, tonijn)Feta in blikMosterd, marmiteLemon curd
MaisHavermout (voor pap, met houdbare melk)Worst, chorizoFeta in oliePestoPindakaas
PastinaakIndomie/noodlesGedroogde paddenstoelenRillettes, confit de canard, vlees uit blikSpeculoos
PompoenKikkererwtenmeelJalapeñosRoomkaas van de Aldi (buiten de koeling)
Tomaten in blikPastaKappertjesSandwichspread
VenkelQuinoa MisoSmeerkaas
WortelRijstNootjesTahine
Zoete aardappelRijstewafelsOlijvenTapenade
ZuurkoolWrapsPaprika in potTomatenchutney
PestoUienjam
TapenadeVlees uit blik
Tomatenpuree
Zilverui, amsterdamse ui, augurk
Zongedroogde tomaten